Als u deze link opent:

www.onepercentclub.com/boeken-en-spellen-voor-kleuters

dan ziet u een nieuwe actie voor ons kleuterschooltje In Togo!

Stelt u zich eens voor: een kleuterschool zónder boeken en speelgoed....

Met deze kortdurende actie bij de 1%club  proberen we geld in te zamelen voor prentenboeken, spelletjes en ander speelgoed, zodat de kleuters in Togo sneller de Franse taal onder de knie krijgen. Want Frans is de officiële taal op (basis)school en de kinderen leren thuis alleen hun eigen stamtaal. Hierdoor komen ze met een achterstand op school! Spelenderwijs leren kleuters snel de basisbegrippen en nieuwe woorden. Doet u/doen jullie mee?

O ja, als iemand nog duploblokken ergens in de kast heeft liggen.... deze zijn ook welkom, we kunnen ze opsturen.

Alvast bedankt!

 

Put 10,11 en 12.

Half maart 2021 zijn weer 3 waterputten gereedgekomen én in gebruik genomen. De putten bevinden zich in de gehuchten Ton 2, Ekpla  Kopé en Evetoromé. Deze putten zijn tot stand gekomen dankzij een speciale actie van Wilde Ganzen in Corona-tijd. Dank aan Wilde Ganzen, maar ook aan de studenten van Lamento in Utrecht en de Doopsgezinde Gemeente in Alkmaar.

 

 

Opening nieuwe school

Nadat het Dollard College en Wilde Ganzen de bouw van 3 nieuwe lokalen financieel mogelijk maakten is de bouw van de middelbare school Nelson Mandela in Kpékpéta half augustus van start gegaan. Eerst is het terrein schoon gemaakt, daarna werd er gemeten en de fundering uitgegraven. Intussen werden ter plekke de stenen gebakken, de bevolking helpt met het aanvoeren (op het hoofd) van water! Van de stenen zijn halfhoge muren opgetrokken, zodat de wind door de lokalen heen kan waaien. Vervolgens werden de palen geplaatst, die speciaal voor de school in het dorp gekapt zijn. Op deze palen rust nu het golfplaten dak. Ook is er een vloer van cement gestort, de leerlingen zitten dus straks met droge voeten in de klas. Op 21 oktober 2020, was de feestelijke opening! Helaas kon, vanwege corona, ook daar niet iedereen uitgenodigd worden maar een aantal notabelen en oudsten van het dorp waren aanwezig en hielden toespraken. Op de foto ziet u ‘koningin moeder’ een lint door knippen. De andere foto’s tonen 4 leerlingen die van ons voor deze nieuwe school een beurs krijgen: in de rugzak zitten schoolboeken, pennen, potloden e.d., maar ook stof voor een school uniform! Deze 4 leerlingen behaalden de beste prestaties aan het eind van de basisschool.

 

Hierbij ook nog een filmpje van de opening van de school!!

 

 

 

Latrine:

De latrine in het centrum, waar de markt gehouden wordt, van het dorp Kpékpéta, is tegelijk met de school ook geopend. Vorig jaar in augustus hebben 2 teams de Balkanrally (met oude auto’s) gereden en van de sponsorbijdrage kon een latrine gebouwd worden! Dank aan de teams van Midsummer Madness! Deze latrine is de 3e latrine in het gehele gebied…(we zijn al een nieuwe actie voor 3 latrines gestart en de eerste gift is binnen. Nog €3000 te gaan, nieuwe giften zijn zeer welkom!

 

Hierbij ook nog een filmpje van de opening van de Latrine!